Тагарев: Влизането в НАТО е най-целесъобразното решение в новата ни история

"Горд съм от това, което се прави в Щаба на отбраната и в Българската армия", заяви военният министър

28.03.2024 | 15:35 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Влизането в НАТО е най-целесъобразното решение в новата ни история

"Членството в НАТО ни прави сигурни", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) "Българската армия – 20 години част от НАТО".

По думите му в изминалите над 25 години много хора са работили изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членство в НАТО и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военнополитически съюз. Той прикани повече хора да се запознаят с изложбата на НВИМ, тъй като тя е много важна за нашата история. 

Министърът на отбраната посочи още, че днес можем да гледаме с насмешка на инициативите на партии и политици, които говорят за излизане на страната ни от НАТО.

"Те сигурно не разбират какво означава това членство от гледна точка на нашата сигурност и на условията, които имаме за икономическо развитие и повишаване на благоденствието на българския народ. Ние дължим именно на членството си в НАТО дори и това, че те могат да импровизират по този начин и да излизат с такива странни инициативи", обясни Тагарев.

"Преди 20 години българското общество направи правилния избор за присъединяването на страната ни в НАТО. Предвид днешната ситуация по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според него членството в Алианса е задължение и отговорност, за да бъдем адекватни на нашите съюзници, на колективната система за сигурност както по отношение на планиране и развитие на силите, така и по евентуалното им използване.

"Горд съм от това, което се прави в Щаба на отбраната и в Българската армия – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до колективната отбрана, да сме способни да предоставим на държавното и политическото ръководство необходимата експертиза за вземането на решения, за да бъдем достоен съюзник на Алианса и заедно да бъдем гарант за сигурността и просперитета на нацията", уточни началникът на отбраната.

В отговор на въпроси на журналисти Тагарев посочи, че и в момента Министерството на отбраната работи интензивно, за да се засили присъствието на НАТО на наша територия.

"Наличието на съюзни структури тук увеличава нашата сигурност. Едно от постиженията на последните години беше именно това: разбрахме, че трябва да инвестираме в собствената си армия. Дълги години тя беше пренебрегвана, бюджетът падаше постоянно до 2018 г. Сега вече сме на обратния тренд и въпросът е – как да го използваме", обяви военният министър.

За решаване на проблемите в сектора Министерството на отбраната не може да работи без да има приемственост, посочи министър Тагарев в отговор на друг журналистически въпрос.

"Независимо кой министър ще дойде след мен, той ще трябва да търси решение на същите проблеми, заедно с политическото, военното и административното ръководство. В последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително и тази година вече е над 2% от Брутния вътрешен продукт. Остава проблемът с окомплектоването и задържането на качествени кадри и създаването на мобилизационен потенциал. Само в рамките на половин година успяхме да увеличим на два пъти заплатите на хората в отбраната – с 10% от лятото и с 10% от януари тази година", припомни Тагарев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Постиженията ни в и на НАТО-унищожи ни армията, а вместо наша плащаме на американската; цялото ни оръжие е в Украйна; участваме в измислени войни като тази в Ирак, за която външнополитическите ни " съветник" се " объркал" и бил " подведен", в която загинаха българи; никой не иска да е военнослужещ; готвят ни за война с Русия за чужди интереси, в която трябва да теглим заеми от САЩ, за да си купим американско оръжие и Тагаренко и КО да се жертват за цивилизационния избор. Сигнализирай за неуместен коментар