ИКАР 2024 за главни роли спечелиха Весела Бабинова и Пенко Господинов

В юбилейната 5-а церемония бяха отличени творци в 23 категории

27.03.2024 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева
ИКАР 2024 за главни роли спечелиха Весела Бабинова и Пенко Господинов

На специална церемония в Народен театър "Иван Вазов“ бяха връчени наградите за сценични изкуства ИКАР. Най-престижните отличия за сценични изкуства се раздават за 50-и път, в Световния ден на театъра – 27 март.

Водещи на събитието бяха младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева. А специални гости - артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева.

Отличени са творци в общо 23 категории. Специалните награди са три – и са присъдени на доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност. Удостоен с наградата за чест и достойнство е сценографът Вечеслав Парапанов. А актрисата Мария Каварджикова получи приза за Изключителен принос към българския театър. Една от специалните награди е за българския актьор в Холивуд - Димитър Маринов.

Стефан Вълдобрев връчи наградата за поддържаща женска роля на Александра Василева за Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него".

ИКАР за куклен театър спечели "Тайната на Ленхен" по Михаел Енде, Държавен куклен театър – Стара Загора, информира БГНЕС.

Весела Бабинова и Пенко Господинов спечелиха ИКАР-и за главни роли.

Наталия Гочева спечели награда за постижение в кукленото изкуство за сценографиите на „Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома"), реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе.

ИКАР за съвременен танц и пърформанс получиха Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „Есмералда и Раймонда", което се играе в центъра за изкуства Топлоцентрала".

В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман, режисьор е Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров" – Благоевград.

Награда за цирково изкуство се връчи на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки"

Приходите от продажбата на билети за церемонията са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България. Целта на фонда е да се подпомогнат членове на Съюза при животоспасяващи операции.

Снимка: БГНЕС