875 лв. заплата и празни обещания: Служители в "Автомобилна администрация" протестират

Искат и по-добри условия на труд, тъй като има кадрови дефицит

27.03.2024 | 13:16 Редактор: Вяра Димова

Проведе се протест на работещи в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Служителите настояват за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Демонстрацията се проведе в няколко града на страната.

875 лв. е месечното възнаграждение на Веселинка Янкова, която от 30 години работи в Изпълнителна агенция в Монтана. Тя е главен специалист и признава, че е обидена, защото същата заплата ще взема и ако работи в сферата на чистотата.

"Обещания, обещания, обещания, "чакайте новия бюджет". Дойде, всичко е говорено там, после нищо. И идва другото правителство, и другото", коментира тя.

Освен прилично възнаграждение, служителите искат и по-добри условия на труд, тъй като има кадрови дефицит. 

"Четирима инспектори - един е в болнични. И си представяте как се нарушава екипът, те са задължително по двама. Един върши други неща. Дейността е жестоко обемна", обясни Янкова.

Служителите на "Автомобилната администрация" останаха на работните си места, но изпълняваха дейностите наполовина. 

С плакати "Стачка" излязоха служителите в Хасково. Те искат 30% увеличение на заплатите. Към момента средната заплата на пътен инспектор е в размер на около 970 лв. Служителите настояват и за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи едни и същи длъжности. 

"Имаме подписано споразумение с ръководството на "Автомобилна администрация", беше обещано, че до края на март ще ни бъде изпълнено условието за увеличаване на заплатите, но към момента нищо не се случва", посочи главният инспектор Венелин Сапунджиев.

По пътищата в област Хасково към момента контрол упражняват само 7 души. За да бъде пълноценна работата, са необходими поне още четирима служители. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа