Живее ли се с 523 лв. месечно? Българските пенсионери и техните лишения

Притеснителен е броят на хората с инвалидни пенсии

25.03.2024 | 18:22 Редактор: Искра Ангелова

Над 814 хиляди са пенсионерите, които месечно взимат от НОИ 523 лв. - с 3 лева по-малко от определения праг на бедност. Разбира се, има и такива възрастни хора, които получават месечно 3400 лева. С тази щедра издръжка могат да се похвалят малко над 20 хиляди възрастни.

А четирима взимат даже и повече. Пенсия над тавана се полага за бивши премиери, президенти и членове на Конституционния съд. В случая става въпрос за 4317 лева.

От средата на годината тази картина ще се промени. Поне за пенсионерите с най-ниските доходи. След планираното увеличение по швейцарското правило - от 1 юли, минималната пенсия за стаж ще се увеличи с 11 процента и ще стане 580 лв. Така прагът на бедност ще бъде догонен. Притеснителен е броят на хората с инвалидни пенсии. Те са близо 450 хиляди, или иначе казано - всеки четвърти пенсионер. Най-ниска остава пенсията за хора с ТЕЛК 50%-70%-90% увреждане - едва 444,58 лв. Най-малък е броят на получаващите над 1000 лв. инвалидна пенсия - това са малко над 17 хиляди души.

Лиляна Манчева е пенсионер от около 20 години. Заради некоректен работодател, който без разрешението ѝ я осигурява на минимална заплата, сега и пенсията ѝ е на минимума.

"Завършила съм химия. Работех в една фирма дистрибутор на медикаменти. Не живея в България и съм добре осигурена, защото получавам пенсията на починалия си съпруг", сподели Манчева.

Линията на бедност у нас е 526 лв. С планираното увеличение на пенсиите от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще я надхвърли, като стане 580 лв., но все така ще бъде недостатъчна за живот.

"В момента Министерството на труда и социалната политика е възложило един много сериозен анализ на пенсионната система, за да се прегледат всички неравновесия, които има в системата. Много често се преплита ролята на пенсионната система, използва се за социални цели. Нещо, което не е правилно", каза бившият социален министър Лидия Шулева.

Едва 18% от пенсионерите у нас получават месечно над 1000 лева. Сред тях е и Лора Панова.

"Доволна съм, благодарение на децата си, че и те се включват. Човек не може да се отпусне с хиляда лева. Не мога да си позволя да си купувам книги, колкото искам, да пътувам, където си искам. Извън България екскурзиите просто са прекратени вече. И това е - по-малко гости, по-малко подаръци", сподели Лора.

Инвалидните пенсии са 446 012. Това означава, че всяка четвърта пенсия е заради някакво заболяване.

"Много често инвалидните пенсии се използват за подпомагане на минималните пенсии. ТЕЛК е системата на МЗ, а плащанията се извършват от НОИ. Този, който плаща, той трябва да определя на кого да се плаща", допълни Шулева.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Нали сме в ЕС, а още не сме станали богати, както обещаваха преди 17-20 години. Питайте сглобката как се живее с толкова, защото за безполезните политици винаги се намират милиони за заплата, но за пенсионери и хора в неравностойно положение държавата нямала пари,а? А за Украйна защо има?За напълно невменяемите министри и депутати на посолството защо има?Имам усещането, че тази политика е целенасочен 34- годишен геноцид над българското население, наложен от господарите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 1 месец
Свиквайте с половина , защото с еврото пенсиите ще станат на половина, а продуктите ще останат същите. Сигнализирай за неуместен коментар