Директор: Трябва да има пълна яснота кога и за какво влизат родителите в училищата

РУО София вече разпореди свалянето на табелите

22.03.2024 | 18:33 Редактор: Вяра Димова

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родители до училищните сгради. Това указание даде министър Галин Цоков. От Асоциация "Родители" приветстват предложението. 

"От начина, по който тези възрастни си говорят, се определя и едно дете как ще расте, как ще се развива, как ще преодолява трудностите, които среща, и как ще постигне целите, които иска. Освен че ще има нужда се каже да се премахне табелата, да се дадат и насоки за това как тази табела ще бъде променена - какви да са посланията, които да има на входа на всяко едно училище", посочи Зорница Трифонова от Асоциация "Родители".

Министерство на образованието категорично заявява, че табелите незабавно трябва да се премахнат, защото дава погрешен сигнал към обществото. 

"Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти", се казва в позиция на МОН.

От Регионалното управление на образованието в София вече са разпоредили на всички директори да свалят табелите

"Недопустимо е да има такава табела, която създава физическа и психологическа бариера между учителите и родителите. Регламентираният ред е част от институционалната култура на една институция, но важното е и как разчитаме всичко това. Родителите може да са външни за училището, но са участници във всички направления. Ако има останали още такива табели, надявам се те да бъдат премахнати", каза началник на РУО в София Ваня Кастрева.

"Пропускателният режим в българските училища е много либерален. Трябва да има пълна яснота кога, при кого и за какво влизат родителите. Не е възможно постоянно да има движение на родителите, защото ученето е много сериозен процес. Тези табели създават известно напрежение сред родителите и биха могли да се заменят с положителни послания", на мнение е директорът на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Според директори в повечето български училища пропускането става чрез записване при охраната на входа, докато в Америка не може да се влезне свободно в училище, а Европа се преминава през скенер. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.