Родителите влизат в училищата, ще се срещат с класни и директори

Министър Цоков посочи, че възпитанието дава резултати, когато се работи заедно

22.03.2024 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към регионалните управления на образованието даде министърът в оставка Галин Цоков.

Практиката с табелите не е масова, тя се прилага в някои образователни институции. На някои училища в страната все още могат да се видят такива табели, които гласят: "Родителите дотук. Забранен достъп".

А в указа на Цоков се казва още, че родителите имат право да бъдат запознати както с оценките и самия процес на обучение, така и да се срещат с класен ръководител и директор. Министърът в оставка припомня, че възпитанието дава резултати, когато се работи заедно.

"Това, че има такова указание към училищата през регионалните управления на образованието, е много добра стъпка, ние приветстваме това. По този начин се тръгва да се говори за друг вид комуникация между училището и семейството - тя да се насърчава и да се търси добрият тон на общуване, който е най-важен", каза Зорница Трифонова от Асоциация "Родители".

По думите ѝ родителите и учителите са най-важните значими възрастни за едно дете.

"От начина, по който тези възрастни си говорят, се определя и едно дете как ще расте, как ще се развива, как ще преодолява трудностите, които среща, и как ще постигне целите, които иска. Освен че ще има нужда се каже да се премахне табелата, да се дадат и насоки за това как тази табела ще бъде променена - какви да са посланията, които да има на входа на всяко едно училище", допълни тя.

Зорница Трифонова е категорична, че трябва взаимна политика на взаимодействие между семейството и училището.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа