Почина тигрицата Шели - любимката на зоопарка в София

През януари са били открити бъбречни проблеми

22.03.2024 | 17:08 Редактор: Искра Ангелова
Почина тигрицата Шели - любимката на зоопарка в София

От Софийския зоопарк съобщиха на страницата си във Facebook, че е починала сибирската тигрица Шели. Тя е родена в Чехия. Зоологическа градина - София става неин дом през 2006 година, когато е на 9-месечна възраст, а живя 19 години. В това време, между тигърчето и неговите гледачи, които са неотлъчно до него, бързо се изгражда силна емоционална връзка. 

С благия си и игрив нрав, интелигентност и красота, Шели бързо става всеобща любимка както на екипа на зоопарка, така и на посетителите

Ето какво още написаха от Софийския зоопарк:

"Като сибирски тигър, лошото или студено време не я плашеха, а напротив. Тя можеше да бъде наблюдавана от посетителите в обширното си външно заграждение и в дъжд, и в сняг. През месец януари тази година беше направена ехография и изследвания, които показаха, че са налице бъбречни проблеми. Веднага беше предприето лечение. Въпреки предписаните медикаменти, напредналата възраст оказа влияние. 

Състоянието на животното последните дни се влоши и Шели ни напусна. Силната връзка между нея и гледачът ѝ - Мария Тереза, остана докрай. Шели беше посланик на своя вид в зоопарка. Нейните диви събратя са застрашени от изчезване. През последните 100 години, популацията на дивите тигри е намаляла с около 90%. Основна причина затова е бракониерството".

Снимка: Зоологическа градина София / Sofia Zoo