Терзиев: 300 водачи са карали с над 125 км/ч по столичния бул. "България" за месец

"Искам София да е град без жертви от пътни произшествия", заяви градоначалникът

20.03.2024 | 19:54 Редактор: Вяра Димова

Искам София да е град без жертви от пътни произшествия. За мен пътната безопасност е един от приоритетите ми и имам амбиция да направя така, че градът ни да стане по-безопасен. Това каза кметът на София Васил Терзиев по време на дискусията "Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП". Форумът е организиран от Института за пътна безопасност със съдействието на Столичната община.

"Важно за моята администрация е да мислим за всичко това предварително и в цялост - а не да вървим след черните хроники. Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закони, всъщност става дума за децата ни, за човешкия живот. Започнахме със сигурността около училищата и детските градини. В момента събираме информация от районните кметове за това къде има нужда от промени в инфраструктурата. Осветлението е ключова тема за нас. Не само да има пешеходни пътеки, но и да бъдат осветени, добре маркирани, да има добра видимост", посочи той.

Терзиев напомни, че е поискал в началото на годината от СДВР да бъдат предприети допълнителни мерки за пътната безопасност около училищата и детските градини в столицата.

"По мое нареждане инспекторите от Центъра за градска мобилност вече редовно следят за случаи на неправилно паркиране, защото често това пречи както на пешеходците, така и на видимостта на шофьорите. Първите резултати тук са видими – дори в неделя паркирането на ключови места в София е урегулирано и екипите ни глобяват безкомпромисно нарушителите. Високата скорост е една от главните причини за пътни произшествия в града ни. Само през декември таблата на Столичната община за измерване на скоростта са засекли близо 300 нарушители, движещи се с над 125 км/ч и то само по бул. "България". Рекордьорът е "летял" с 200 км/ч.", обяви столичният кмет.

"Подпомагаме усилията на "Пътна" полиция да постави стационарни камери на критичните места по тези трасета. Столичната община вече проектира и подготви поставянето на първите 4 камери. Допълнително на територията на общината всеки ден вече работят между 8 и 12 екипа на КАТ с мобилни камери за скорост, които Столичната община дари на МВР през последните години", стана ясно от думите му.

Терзиев каза, че се работи и върху подобряването на движението по ключови булеварди, където има задръствания или предпоставки за катастрофи - като кръстовището на "Черни връх" и "Филип Кутев".

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)