Калин Стоянов: За година намалихме тежките пътни инциденти с жертви

"Размерът на глобите по Закона за движение по пътищата трябва да бъде завишен", заяви вътрешният министър

13.03.2024 | 20:25 Редактор: Вяра Димова
Калин Стоянов: За година намалихме тежките пътни инциденти с жертви

Министър Калин Стоянов изведе два основни акцента като приоритет на МВР, които той представи и по време на отчета на Министерски съвет -  ефективното противодействие на нелегалната миграция и мерките, свързани с пътната безопасност.

"От началото на септември м.г. наблюдаваме трайна тенденция на намаляване на мигрантския натиск. Това се отчита и в доклад на "Фронтекс", според който Балканският път през България вече не е предпочитан. Расте и броят на върнатите мигранти от България, най-вече към страните по произход. Анализът показва, че сме на прав път", подчерта министър Стоянов и заяви, че постигнатото трябва да се запази и затвърди.

В потвърждение на това вътрешният министър уточни, че към момента вървят процеси по назначаване на нови служители и тяхното обучение. Предстои доставка на 360 вископроходими автомобила за Главна дирекция "Гранична полиция".

"В рамките на една година е променена тенденцията по отношение на пътнотранспортния травматизъм.  Постигнато е намаление на жертвите на тежки пътни инциденти, видимо е засилена контролна дейност, забелязва се, че вече наказанията достигат до нарушителите", отбеляза той и апелира за осъществяването на още по-засилен контрол на пътя.

Сподели, че МВР инициира предложения, убийството на пътя, причинено от пияни и дрогирани водачи, както и заради превишена скорост, да се квалифицира като умишлено убийство по НК. Според Стоянов размерът на глобите по Закона за движение по пътищата е нисък и трябва той значително да бъде завишен.

"Независимо, че към днешна дата има 16 по-малко загинали, това не трябва да ни успокоява", коментира главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Той призова директорите на областни дирекции да проявяват необходимата гъвкавост и реакция, според динамиката. Напомни, че принципно дните петък-неделя са най-рисковите и посочи, че екипите трябва да са подготвени и за очаквания по-интензивен трафик с настъпването на пролетния сезон. 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Пресцентър на МВР