Местят 30 мигранти от "Овча купел" на други места в страната

Мариана Тошева внесе повече яснота

13.03.2024 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Местят 30 мигранти от

30 души от центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел" ще бъдат преместени в този в село Баня още тази седмица. Това стана ясно по време на изслушването на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева в парламента.

Припомняме, че през вчерашния ден имаше протест на граждани, които се обявиха за преместването на бежанския център от "Овча купел" и засилване на полицейско присъствие покрай периметъра му.

"Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв. "Овча купел" в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в село Баня", съобщи тя.

В момента в центъра в село Баня били настанени 47 души и имало капацитет за това. Председателят на Държавната агенция за бежанците уточни, че други лица от центъра в "Овча купел" ще бъдат преместени.

"Центърът в "Овча купел" е най-старият, вече над 30-годишен, той е изключително амортизиран и ние правим всичко възможно за затваряне на голямото тяло", подчерта Тошева, цитирана от "Фокус".

От Агенцията искали да оставят само ниското тяло на центъра в "Овча купел", което нямало как да бъде преместено, тъй като там се помещавали непридружените непълнолетни лица.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR