Румен Радев: Дипломацията е най-ефективна, когато се прилага преди бомбите

Международната общност трябва да избере дали може да си позволи да изпраща още оръжия, каза президентът

01.03.2024 | 21:44 Редактор: Вяра Димова
Румен Радев: Дипломацията е най-ефективна, когато се прилага преди бомбите

Дипломацията не трябва да се превръща в един от инструментите на международните отношения, за който сме забравили. За това призова държавният глава Румен Радев при участието си в лидерски панел, посветен на насърчаването на дипломацията във времена на кризи в рамките на третото издание на Дипломатическия форум в Анталия.

Президентът Радев участва в събитието по покана на турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изказването си на международния форум той отбеляза, че войната на Русия срещу Украйна и военните действия между Държавата Израел и "Хамас" повдигат въпроса доколко ефективно е била използвана именно дипломацията като средство за предотвратяване на войната.

"Дипломацията е най-ефективна, когато се прилага преди бомбите и ги предотвратява, а не когато идва след жертвите и разрушенията", подчерта Радев.

Държавният глава призова международната общност да си дава ясна сметка за опасните последици от подценяването на риска от последващо разрастване на войната между Русия и Украйна и въвличането на нови държави в нея. Президентът напомни, че както той, така и редица други държавници в Европа и по света, са заклеймили агресията и са отправили призив за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна още в първия ден на тази война, но това не се е случило. 

"Протичащите днес военни конфликти повдигат и въпроса за способността на международните организации, включително ООН, призвани да гарантират световния мир и сигурност, своевременно да реагират и преди всичко да предотвратяват подобни кризи. Ролята на дипломацията е от съществено значение и в настоящата фаза на война на изтощение между Русия и Украйна, която засяга вече не само двете въвлечени в нея държави, но и страните от съседните региони", смята още Радев.

Международната общност трябва да избере дали може да си позволи да продължи да изпраща още и още оръжия, защото вече са прозвучали и призиви за изпращането на хора, а това означава глобален сблъсък или е време за преосмисляне на следваните подходи и стратегии, които да отворят път на дипломацията, посочи още българският държавен глава.

Снимка: Прессекретариат на президента