Символиката на червения и белия конец: Ръчните изместват китайските (ВИДЕО+СНИМКИ)

Децата предпочитат червено-бели кончета с любимите си герои

01.03.2024 | 14:08 Редактор: Елеонора Танева

Традицията на закичването с усукан бял и червен конец е сред най-старите български обичаи. Според легендите Хан Аспарух получил съобщение от сестра си Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица. По време на пътя тя се наранила и така конецът се оцветил и в червено.

"Червеният конец пази от болести, затова символизира здраве, докато белият конец символизира дълголетие, и в съчетание те са за здраве, живот и късмет", каза етнографът Миглена Китова.

Традицията със закичване на мартеници продължава и днес. И тази година най-търсени са ръчно изработените, както и тези с етно мотиви и шевици. Децата пък предпочитат червено-бели кончета с любимите си герои от детските филмчета.

"Българите започват да се осъзнават и да търсят мартенички от производители, а не китайски и мартеничките от вълна, от прежда", каза майсторката на мартеници Петранка Ненчева.

Тя изработва мартеници повече от 50 години. Не е забогатяла от продажбата им, но все пак подпомага семейния бюджет. Търговците в Пазарджик отбелязват леко увеличение на цените на мартениците спрямо миналата година. Цените започват от 50 стотинки и стигат до 20 лв.

"Всички материали за мартеничките са увеличени, просто колегите не може да не вдигнат цените. Малко по-скъпи да, но не много", уточни Петранка.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от усукан бял и червен конец. Според традицията те се свалят при първото виждане на щъркел, на лястовица или на цъфнало дърво.

Вижте повече в репортажа.