ДАЗД с тревожни данни: Ивана е имала нужда от подкрепа, но не я е получила

Съучениците на момичето са притеснени от упреците, че са виновни за изчезването ѝ

29.02.2024 | 16:01 Редактор: Елеонора Танева
ДАЗД с тревожни данни: Ивана е имала нужда от подкрепа, но не я е получила

Пропуски в училището на изчезналата Ивана от Дупница са открили при проверка експерти на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 

"В училищната среда има пропуски. Не е работено с учениците от класния ръководител по проблемите за насилието. С Ивана не е работено от психолога. Не са изследвани в цялост проблемите при конкретното дете, които се били видими в последната година", каза началникът отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева пред БНР.

И допълни, че "до социалните работници не е достигнала информация, за да направят цялостна преценка за рисковете и каква подкрепа да се окаже на родителите, за да се предотвратят по-задълбочените проблеми".

Съученици на Ивана са притеснени, защото в публичното пространство се твърди, че те са виновни. Експертите са разговаряли с тях, за да ги успокоят и са отговорили на всичките им въпроси, за да не се чувстват виновни за случилото се.

Илиева обясни, че се обработват резултатите от проверката и до 10 дни докладът ще бъде готов. Тя уточни, че в доклада ще се съдържа информацията, която са събрали само от училището.

"Общо взето не е споделяла. Психолог не е разговарял с нея. Не е споделяла за вербално и физическо насилие. Смятам, че момичето е имало нужда от подкрепа. От миналата година е било изолирано. Тази година рязко е променило поведението си. Категорично може да се каже от психолог и специалист защо се е случвало. Но от училището е трябвало да информират другите органи за закрила", каза още Илиева.