Чакалите в Бургас не само се чуват: Разхождат се в Морската градина

Тези животни не нападат хора, категорични са ловджии

28.02.2024 | 14:16 Редактор: Елеонора Танева

Чакали се появиха в Морската градина в Бургас и дори в някои от кварталите в града. За това алармират жители на морския град, които публикуваха снимки в социалните мрежи.  Чакалите са забелязани в Морската градина, предимно през нощта. Павлин успява да ги снима, докато кара колело вечерта.

"Чакалът ми пресече пътя. Понеже много често виждам чакали в гората, го познах. Спрях колелото и тръгнах да го гоня в храстите и успях да го снимам. Той избяга нанякъде. По пътя към Сарафово има десетки чакали, те се чуват и да вият, но за първи път ги засичам в Морската градина", сподели Павлин Георгиев.

"Причината е увеличението на популацията и изключително добрият хабитат. Бургас е обречен да има чакали заради влажните зони и изключително голямото видово разнообразие", обясни председателят на Ловното сдружение "Лебед" Невен Каравасилев.

Той предполага, че чакалите идват от резерват "Атанасовското езеро", защото там има много храна за тях и е категоричен, че животните не са опасни за хората и не ги нападат. 

Въпреки уверението на ловджиите, че няма опасност за хората, бургазлии не крият безпокойството си.

"Щом няма какво да ядат навън, влизат, вижте мечките как влизат в градовете и нападат и селата", каза Петко Христов.  

На година у нас се отстрелват близо 62 000 хищника от този вид, но ловът в населени места е забранен.

Вижте повече в репортажа.