София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради, друг град го изпревари

Столицата отстъпи по въведени в експлоатация имоти

27.02.2024 | 11:47 Редактор: Вяра Димова
София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради, друг град го изпревари

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт. За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м.

За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип.

Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. През последното тримесечие на миналата година в областта са издадени разрешения за строеж на 393 жилищни сгради с 2702 жилища в тях. По този показател тя отстъпва само на София, но значително изпреварва двата големи морски града Варна и Бургас. 

Последното тримесечие на миналата година е било силно за Пловдивска област и от гледна точка на въведени в експлоатация жилищни сгради - 230 с 636 жилища в тях, най-високото ниво за областта от началото на годината. По този показател тя отстъпва с малко само на София. Средната площ на въведените в експлоатация жилища в Пловдивска област през последното тримесечие на 2023 г. е 103 кв. м.

Агенцията пo вписванията също регистрира ръст нa сделките на годишна база в Пловдив oт 1,61%, което се равнява на 4870 сключени cдeлĸи общо за периода.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)