Росен Желязков: България подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

Президентът Байрам Бегай изрази благодарност

26.02.2024 | 11:44 Редактор: Деси Николова
Росен Желязков: България подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Албания Байрам Бегай.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента Линдита Никола.

"Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна", отбеляза председателят на парламента.

Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония.

"Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги", подчерта Желязков.

Президентът на Албания Байрам Бегай изрази изключителната си благодарност за последователната подкрепа на България по пътя на страната му към членство в ЕС. 

"Вашето приятелство и помощ са безценни за бъдещето на Албания", подчерта той. 

Албанският президент пожела на България възможно най-скоро да може да се ползва в пълна степен от пълноправното си членство в Шенген.

"Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство. Между нашите две държави няма нито открити, нито спорни политически въпроси и се радваме на активен и ползотворен диалог, включително на високо и най-високо равнище", допълни той.

По думите му активният подход към двустранните отношения ще помогне на двете страни да станат по-ефективни и конкурентоспособни както на регионално, така и на световно равнище. Да пазим мира и да разширяваме доверието помежду си", призова в заключение Желязков.

"Съществува потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между България и Албания в сферите на икономиката, търговията, туризма и инфраструктурната регионална свързаност", посочи председателят на парламента=

Той подчерта стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава - членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор "Западни Балкани/Източно Средиземноморие".

"Въпреки че обемът на двустранната търговия се е увеличил почти двойно в периода 2018 - 2022 г., икономическото ни сътрудничество далеч изостава от нивото на политическия ни диалог", отбеляза председателят на Народното събрание. 

Той допълни, че туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически отношения през последните години, като се забелязва трайно увеличаване броя на посещенията на албански и български граждани в двете страни, както и постепенното възстановяване на нивата на туристопотока до тези преди пандемията. 

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ"), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане"), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България") и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ").

Снимка: Пресцентър на Народнто събрание