Протест и контрапротест за паметника на Альоша, полицаи ги вардиха да не се сблъскат

Чу се мнение на негово място да бъде издигнат монумент на Ботев или Левски

23.02.2024 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева

Протест и контрапротест се проведоха в подножието на паметника на Альоша в Пловдив. Протестът с искане за демонтаж беше посрещнат с контрапротест в защита на монумента. 

Засилено беше полицейското присъствие по целия хълм, за да се избегнат ексцесии. Според стотината души на обявения протест за премахване, на мястото на Альоша най-добре би било да се издигне паметник на Левски или Ботев. Компромисен вариант е там да бъде преместен паметникът на Съединението. 

Всички се обединяват около идеята, че символът трябва да е неоспорим за всички български граждани. Според контрапротестиращите Альоша не трябва да се пипа, а за нов паметник имало място на съседното по-високо тепе.

"Този паметник еднозначно символизира един изключително тежък период от българската история 1944-47 г., когато България е била окупирана. Българският народ е бил унижен", коментира общинският съветник и инициатор на предложението за преместване на Альоша - Владимир Славенски.

"От тук насетне най-важното е да се проведе широк обществен дебат, в който да се чуят всички аргументи и от там насетне да се изкове,това, което ще се случи", предлага общинският съветник и  инициатор за преместването Йоно Чепилски.

"Паметникът е емблема на Пловдив и е построен с много дарения. Точно тези, които протестират - техните бащи и дядовци са го построили", каз Иванка Цонева, която протестира в подкрепа на каузата паметникът да остане.