Все по-скъпо: Банките непрекъснато вдигат таксите си

Дори закриването на разплащателна сметка вече е на по-висока цена

23.02.2024 | 22:30 Редактор: Деси Николова
Все по-скъпо: Банките непрекъснато вдигат таксите си

Продължава тенденцията към повишаване на средния размер на таксите, които банките начисляват на клиентите си по платежни сметки за основни операции, сочат данните на Българската народна банка (БНБ), публикувани днес. 

БНБ задължава кредитните институции да се съобразят с приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции. Средният размер на таксите е изчислен на база информация, подадена от 17 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители, посочват от банковия регулатор.

За една година най-голямо е повишението на услугата в левове по разплащателна сметка при откриване в офис на банката. Средната такса се вдига с 0,99 лева от 3,18 лв. към 31 декември 2022 г. до 4,17 лв. към 31 декември 2023 г. Когато се издава към нея банкова дебитна карта, повишението е с 0,95 лв. спрямо предишния период до 3,10 лв.

Обслужването на разплащателна сметка в офис на банка вече е по-скъпо с 0,27 лв. и струва 4 лева месечно, а когато е с дебитна карта е по-скъпо с 0,40 лв. и става 2,77 лв.

Докато при закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, по-рано не се изискваше такса, сега банките определят средната такса на 4,13 лева.

Внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3091 лева расте средно с 67 стотинки и вече струва 1,87 лева или 0,24% от сумата, но минимум 2,50 лв.

При тегленето на пари в брой от разплащателна сметка в офис на банка кредитните институции прилагат различен подход за определяне на размера на таксите, а БНБ изчислява средния размер въз основа на информацията от банките, уточняват от централната банка.

При "Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1000 лв." средният размер е по-висок с 0,55 лв. и става 4,10 лева.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay