Вече можем да следим здравното си досие, изисква се електронен подпис

Не трябва да забравяме да посещаваме личните си лекари, когато е необходимо

23.02.2024 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Вече можем да следим здравното си досие, изисква се електронен подпис

Електронното здравно досие ще ни напомня за предстоящи прегледи и ваксинации, но наша е отговорността да се срещаме редовно с лекаря си физически. Това каза д-р Христо Димитров, заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От миналата година влезе в ход националната здравна информационна система - тя обединява всички електронни записи за пациентите, които лекарите в първична болнична помощ записват.

"Нашето здравно досие е налично онлайн - всеки преглед на пациента се допълва там и идеята е то да се обогатява непрекъснато. То може да даде сигурност лекарите да се ориентират по-добре в здравословното ни състояние. Всеки, който има електронен подпис, може да си инсталира приложение за здравното досие и да си го проверява. Тази система предстои да ни информира, когато ни предстои профилактичен преглед или следващо вземане на лекарства по здравна каса. Напомнянията важат и за имунизациите. Това не означава, че отпада задължението ни да посещаваме лекар", подчерта той.

Електронните рецепти не са дистанционни - трябва добре да го знаем като пациенти, каза още лекарят, цитиран от "Фокус".

"Много е важно лекарят да ни прегледа и да прецени какво и как е необходимо. Все още държавата е длъжник на гражданите в осигуряването на електронната ни самоличност. Електронната идентификация все още липсва и очакваме тя да бъде набавена. Дължат ни също осигуряване в пълния обем на здравното досие - въпреки закон и наредба за електронния здравен запис, ние като лекари още нямаме пълен достъп до досиетата на пациентите", алармира още д-р Димитров.

Снимка: pixabay