РЗИ установи замърсена вода в три села в Монтанско

В Златия продължава да има воден режим

23.02.2024 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова
РЗИ установи замърсена вода в три села в Монтанско

Замърсена с колиформи вода е установена в три села от община Георги Дамяново, Монтана. Вода със съдържание на хром е засечена в частен дом в ломското село Станево.

Различни отклонения по показател колиформи на водните проби, взети от селата Чемиш, Видлица и Ловица, община Георги Дамяново, показва справка за качеството на питейната вода на Регионалната здравна инспекция в Монтана за периода от 1 до 15 февруари. Наличието на колиформи е индикатор за скорошно фекално замърсяване.

От чешма в центъра на Помеждин е засечен остатъчен хлор. В проба от вода в частен дом в Ломското село Станево има хром.

Забрана за ползване на вода от централното водоснабдяване за питейни нужди и приготвянето на храна поради влошени качества на водата е в сила за селата Кобиля, Грумшин и Бели брег по показател арсен в община Бойчиновци, информира БНР.

Заради хром в селата Златия, Ботево, Игнатово и Разград, в община Вълчидръм, и Станево-община Лом, Бъзовец - община Вълчидръм, по показател нитрати.

"В Златия продължава да има режим на водата", допълват от РЗИ-Монтана. Във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването РЗИ е съставила три акта.

Снимка: Pixabay