Терзиев: Докато бях на протеста срещу БФС, не е имало ексцесии

Изразих молба към гражданите да не рушат имуществото на общината, коментира столичният кмет

22.02.2024 | 15:59 Редактор: Толя Стоянова
Терзиев: Докато бях на протеста срещу БФС, не е имало ексцесии

Кметът на София Васил Терзиев е на изслушване във временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу Българския футболен съюз от 16 ноември 2023 г. Пред депутатите Терзиев заяви, че докато е бил на мястото на протеста, не е имало ексцесии.

"Липсата на комуникация между Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) го отбелязвам като проблем", каза Терзиев. 

"В нито един момент не съм искал да иззема повече информация или контрол", заяви Терзиев и отбеляза, че единственото нещо, което е направил в повече, е да отиде на място.

Терзиев определи като ексцесии паленето на кофи, хвърлянето на предмети и прочее. Имало и войнствено настроени хора, но те са били разпръснати, разказа кметът. Той добави, че това не се е случило, докато е бил там. 

"Нито от СДВР, нито от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) имахме информация, за да спрем въпросния протест. В момента на пристигането ми отидохме до мястото на събитията и беше започнало разпръскването на групите. Изразих молба към гражданите да протестират, но не да рушат имуществото на общината. Докато бях на място, нямаше провокации", коментира Терзиев, цитиран от БТА.

Той добави, че е видял, че обстановката се успокоява и се е върнал към общината: На следващия ден разбрал, че ексцесиите са се случили, след като си е тръгнал. Столичният кмет заяви, че е въведено ново изискване за провеждане на всяко мероприятие - задължително да се иска писмено становище от СДВР, ДАНС и други институции, за да не трябва "никой да работи с догадки" дали ще има ескалация на напрежение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)