Замесените имена на магистрати с Мартин Божанов: Не познаваме Нотариуса, клеветят

Радослав Димов и Ясен Тодоров бяха изслушани във ВСС

21.02.2024 | 18:54 Редактор: Вяра Димова

Прокурорската колегия изслуша Радослав Димов и Ясен Тодоров, за които се подозираше, че са имали връзка с разстреляния Мартин Божанов. Двамата магистрати категорично отрекоха да са имали връзки с Мартин Божанов. Името на апелативния прокурор на София Радослав Димов замеси гръцкия бизнесмен Анастасиос Дикос. Той твърди, че човек, представящ се за обвинителя, се е обадил на негов адвокат. Предложил да реши проблемите му с Нотариуса.

"Заболяването, от което страдам, не ми дава много дълъг живот. Искам преди това да изчистя името си от тези твърдения, които бяха отправени", заяви Димов.

Той не изключва някой да е злоупотребил с името му, иначе личността на покойния Мартин Божанов му е била известна.

"Това, че работи при някакъв нотариус, известен беше на времето - Крашевски, въобще не го познавам. Знам, че имаше дела за имотни измами, дали бяха срещу него, не съм запознат подробно", уточни още Димов.

Името на следователя Ясен Тодоров изниква в доклад, депозиран в парламентарната комисия. В него са включени и още магистрати, за които се смята, че са част от кръга на Нотариуса. За Тодоров докладът бил "пасквил", а твърденията за връзка с Божанов - "клеветнически".

"Не познавам Мартин Божанов, никога не съм общувал и посреднически с него. Не може законодателна и изпълнителната власт да боравят с такива пасквили и чрез тиражирането им да се очернят отделни магистрати", каза Тодоров.

Прокурорската колегия прие становищата на двамата магистрати, но ще ги изпрати на всички заинтересовани страни. Предстоят и още изслушвания на хора, чиито имена се появиха във връзка с разследването, както и на четиримата бивши заместници на екс-районният обвините на София Невена Зартова.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.