Тома Биков: Системата за даване на гражданство е построена върху корупционни моменти

Правосъдното министерство проверява допълнително 3738 преписки за гражданство от 2023 г. заради съмнения в измами

21.02.2024 | 17:57 Редактор: Толя Стоянова
Тома Биков: Системата за даване на гражданство е построена върху корупционни моменти

"Цялата система за даване на гражданство е построена върху едни изкушаващи корупционни моменти", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на заседание на комисията за проверка на дейността на Глеб Мишин по съмнения с измами с даване на българско гражданство.

"Тя е много стеснен ход изначално. Когато говорим за Македония, става още по-сложно, защото караме хора да доказват, че са българи. Изобщо доказването на това, при положение, че там има много унищожени архиви и всеки започва да търси през едни дружества, които решават дали те са българи. Тук не обвинявам никого, че е корумпиран, но това е предпоставка за корупция. После, когато им кажат, че са българи, те тръгват да влизат в тази система - втора предпоставка за корупция. Накрая изведнъж, като влязат в това, фунията се отваря. Вместо да е обратното - да отвориш фунията и всеки да може да си подаде документите", посочи Биков.

По време на заседанието стана ясно, че не един от депутатите има информация за проблеми със системата за даване на гражданство. Петър Петров от "Възраждане" дори разказа, че одобрение са получавали само кандидатите, явили се в конкретен час на интервю за гражданство, както и че цената за такъв час е 200-300 евро, предаде "24 часа".

3738 от всички преписки за гражданство през 2023 г. са били извадени за допълнителна проверка, тъй като от Министерството на правосъдието са имали съмнения, че кандидатите са подали фалшиви или подправени документи за български произход.

Депутатите решиха, че на следващото заседание ще привикат на изслушване членове на Съвета по гражданството от времето, когато Мишин все още е бил в България. Става въпрос за представители на Министерството на правосъдието, МВР, МВнР, ДАНС и други.

Снимка: БГНЕС