Пеевски, Борисов и Атанасов искат комисия да провери схема за предоставяне на българско гражданство

Ще трябва да се проучат всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин

09.02.2024 | 13:25 Редактор: Тодор Петров
Пеевски, Борисов и Атанасов искат комисия да провери схема за предоставяне на българско гражданство

След данните за съществуването на руска схема за получаване на българско гражданство, огласени от председателя на ДСБ Атанас Атанасов, председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов внасят предложение за създаване на временна комисия по казуса.

Целта на комисията е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Комисията ще трябва да провери изнесените данни и в медийна публикация. Според материала "4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани „очевидно“ подправени документи" (включително фалшив акт за раждане за български произход, документи върху еднотипни бланки с поредни номера, попълнени с един и същи почерк и т.н.), като в евентуалната схема е участвал чуждестранният гражданин с руски произход Глеб Мишин. 

Заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Нещо повече, в журналистическия материал се твърди, че тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея.

В мотивите си за създаване на комисията вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с "фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин", на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
Много забавно
преди 2 месеца
Вече наблюдаваме първия уродлив плод на конституционните промени- милиони руснаци искат българско гражданство, за да стават министри. Г- н Пеевски, нали Вие предложихте лица с двойно гражданство да придобият право да са министри? Или планът беше само турски граждани да ни управляват?Пеевски обслужва Кремъл, а? Найс? Сигнализирай за неуместен коментар