Макрон към Денков: Властите в България демонстрираха кураж в началото на войната

ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна

21.02.2024 | 15:51 Редактор: Искра Ангелова
Макрон към Денков: Властите в България демонстрираха кураж в началото на войната

Има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основана на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на брифинг в Елисейския дворец във френската столица Париж съвместно с министър-председателя на България Николай Денков.

Премиерът Денков е на еднодневно посещение в Париж за среща с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж. Сред темите на разговора ще бъдат и външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство", отбеляза Денков.

"Девизът на нашата държава е "Съединението прави силата", което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога. Ето защо българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо", допълни премиерът.

Макрон поздрави усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС. "Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до Еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането ѝ в Шенген", заяви френският президент. Той каза, че един много важен етап вече беше преминат с вдигането на контрола по въздушните и морските граници. 

"Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори", подчерта Макрон и изтъкна, че ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна, но също и за оказване на подкрепа чрез военно оборудване и подкрепа в областта на отбраната, като например обучение на украински военни, или адаптиране на санкциите срещу Русия, както и запазване на натиска над руската военна машина.

"Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят за да засилят сигурността и отбраната на континента. ЕС трябва да играе една по-важна роля за собствената си сигурност, да засили способността си да се защитава самостоятелно", добави той.

"Това е, което 27-те страни членки решиха още в края на 2021 г. и потвърдиха по време на срещата си на върха във Версай през 2022 г., няколко месеца след руската инвазия в Украйна. Този по-силен ЕС, по-способен в областта на сигурността и на отбраната, допълващ НАТО, този европейски стълб, за който ние говорим от няколко месеца, от няколко години. Това преминава и през засилване на нашето оперативно сътрудничество и на нашия промишлен капацитет, за да купуваме заедно и да произвеждаме заедно военно оборудване, като например най-критичните елементи", подчерта френският държавен глава.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Пълни глупости. Васалчето Денков е отишло да се подмазва и да реализира планове на Франция за сметка на България. Сигнализирай за неуместен коментар