Денков пред New York Times: Войната ще покаже дали демократичният свят може да бъде победен

Европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, твърди премиерът

19.02.2024 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Денков пред New York Times: Войната ще покаже дали демократичният свят може да бъде победен

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times. 

Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава правителствената пресслужба. 

Войната в Украйна не е само за т.нар. "сиви зони" между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. 

"И Европа вече е напълно наясно с това", казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер. 

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя акад. Денков. А третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. 

"Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години. Това е наистина спешно", коментира министър-председателят. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
Неонац@#
преди 2 месеца
"Демократичния/ цивилизованият свят" звучи като " чистата арийска раса". С " нецивилизования" какво да правим? Като в Близкия изток ли? Затова ли никой не тъжи за убитите " нецивилизовани" във войните на " цивилизования свят" срещу " нецивилизования" в името на " демокрацията"( американската хегемония= демокрация)? Що за демокрация е това насила да налагат на някого да е " цивилизован" и " демократичен"? Няма ли право да откаже ( да бъде слуга на демокрацията)? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Демократичният свят от много време е загубил... особено европейския. Сигнализирай за неуместен коментар