Адм. Ефтимов: Алиансът е изправен пред най-опасната среда от Студената война

Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, посочи той

21.02.2024 | 13:09 Редактор: Вяра Димова
Адм. Ефтимов: Алиансът е изправен пред най-опасната среда от Студената война

"В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните-членки", заяви адмирал Емил Ефтимов при откриването на годишната конференция на началника на отбраната.

Той подчерта, че в момента Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война.

"Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и националната сигурност и отбрана. Най-важната фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Единството, солидарността и сплотеността на страните членки на Алианса са основният център на тежестта ни", посочи адм. Ефтимов.

Началникът на отбраната отбеляза, че взетите решения пo време на срещата на върха във Вилнюс са от изключително значение за засилването на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал, но и поставят нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили.

За да се осигури изпълнението на Концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, трябва да има синхронизация между съюзното и националното планиране, осигуряване на достатъчно сили и условия за допълнително развръщане, особено в сухопътния домейн. По време на форума се търсят предложения и отговори по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана в почти всички домейни на съвместните операции.

Тази година участие в конференцията отново вземат представители от командната структура и структурата на силите на НАТО. Гост е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на Алианса адмирал Йоахим Рюле, а по видеоконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката на Съвместното командване на силите в Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и началникът на щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-майор Георгиос Калампокас.

Снимка: Пресцентър на Министерството на отбраната


1
1 rate up comment rate down comment 0
Луди
преди 2 месеца
Адмиралът е полудял. Тук не е Украйна. Напълно разбираме, че сте корумпета, който ни тласкат към война за пари и под външен натиск. Войната ще си я водите вие. НАТО ясно показа, че България не е част от него- унищожи ни армията, " пази ни" с чужди войски на наша територия, а сега се присети, че армия трябвала, когато се търси пушечно месо за Украйна. Самолетите къде са, адмирале? Като сме важни, защо ни накара а да си дадем оръжиетона Украйна? Защо англо-саксите не се избиват, а ползват нас, бе Сигнализирай за неуместен коментар