Желязко Гагов и Никола Белишки отново влизат в битка за кмет на Панагюрище

Общинската избирателна комисия има седем дни да информира ЦИК за решението на съда

21.02.2024 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Четири месеца след редовните местни избори в Панагюрище ще има нов вот за кмет. Върховният административен съд обяви избора от втория тур на 5 ноември за недействителен. Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес.

Резултатите от вота през есента бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов. Дни след вота Административният съд в Пазарджик реши, че изборът е недействителен.

Решението бе обжалвано пред Върховния административен съд от избрания за кмет Гагов и ОИК, а върховните магистрати постановиха - изборният процес е опорочен. 

"Аз се съобразявам с решението на Върховния административен съд, още повече защото не искам да бъда кмет, ако има дори и капка съмнение в справедливостта на този избор", каза действащият кмет на община Панагюрище Желязко Гагов.

"Истината възтържествува. Благодаря на всички тези, които през изминалите месеци бяха до мен, не ме предадоха, не се поддадоха на манипулациите, лъжите и натиска, който им беше оказан", заяви бившият кмет на общината. 

Общинската избирателна комисия има 7-дневен срок, в който да информира Централната избирателна комисия за решението на съда. От своя страна ЦИК трябва да информира президента, който може да назначи новите избори в Панагюрище.

Темата с новите избори все още е далече от панагюрци. Когато и да бъдат насрочени изборите за кмет на Панагюрище, двамата достигнали до балотажа през ноември - Желязко Гагов и Никола Белишки, вече заявиха, че отново ще влязат в битката за кметския стол.

Вижте повече в репортажа.