Турция впечатлена как България следи дали луксозният начин на живот съответства на доходите

НАП и Турската приходна администрация ще обменят добри практики в данъчната политика

21.02.2024 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева
Турция впечатлена как България следи дали луксозният начин на живот съответства на доходите

Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят добри практики и опит в областта на данъчната политика, по-добър данъчен контрол, насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията и борба със сивата икономика. Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции. Комисарят на ТПА Бекир Байракдар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел "ЕС и външни работи" в данъчната администрация на Турция - Ахмет Йълдъръм бяха на посещение в НАП по покана на изпълнителния директор Румен Спецов.

"Като страна членка на Европейския съюз и бъдещ пълноправен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме важността на външната граница на ЕС и ГКПП "Капитан Андреево". Затова искаме да задълбочим сътрудничеството между двете приходни администрации“, заяви Спецов.

От своя страна Бекир Байракдар посочи, че България е специална държава за тях и е важно отношенията между двете администрации да се развиват постоянно и последователно.

По време на срещата Румен Спецов и заместниците му запознаха гостите с основните бизнес процеси в НАП, електронните услуги, които предлага приходната агенция и добрите практики в областта на контролните дейности и събирането на публични задължения. Той демонстрира пред колегите си от Турция и мобилното приложение на НАП, което дава възможност за проверка на касовите бележки.

Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов сподели на турските си колеги как приходната агенция прави съпоставка между доходите на физическите лица и притежаваните от тях луксозни стоки, движимо и недвижимо имущество. Това предизвика сериозен интерес у турската делегация, като те поискаха да приложат българския опит и в тяхната държава. 

Снимка: Пресцентър на НАП