Президентът Радев: Потомците все още носят заряда от словото на Апостола

Стотици граждани и официални лица се поклониха пред паметника на Васил Левски в София

19.02.2024 | 19:25 Редактор: Вяра Димова

Пред паметника на Васил Левски се проведе възпоменателната церемония по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата. Стотици граждани, официални лица, държавници се покланят пред саможертвата на безсмъртния българин.

"Всичко, което съм правил, съм правил за България!", изповядва се Левски пред бесилото. Последните му думи са: "Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството, България!". Левски има един идеал - "Свята и чиста република". И дава живота си за него. 

Румен Радев заяви, че потомците все още носят този силен и емоционален заряд от словото на Апостола. В речта си той спомена и за "една България, която все повече трябва да достигнем за бъдещите поколения".

"В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокерите на държавност с тефтерчетата на нашата несвобода, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват неговите идеали - тихо, упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност. Именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които, за да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си", каза държавният глава. 

"Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари. И все пак за нас, потомците, най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното тефтерче. 151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи огромен морален заряд. В него откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди, изпълваме с вяра сърцата си", посочи още в словото си президентът Радев.

Столичният кмет Васил Терзиев отбеляза, че Левски е образ на обединение и доказателство за това е, че всички представители на институциите в страната ни са се събрали пред паметника на Апостола. В края на възпоменателната церемония присъстващите коленичиха и запазиха мълчание в памет на Левски.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Прессекретариат на президента