България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Потомци на Васил Левски: Много българи следват неговите завети

Бил е палаво дете, обичал е да играе с приятелите си, разказаха Яна и Михаил Ангелови

19.02.2024 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

На днешния ден българският народ се прекланя пред делото на Апостола на свободата. Кой по-добре може да предаде неговите завети от наследниците му... 

"Още от деца родителите ни са разказвали истории, които се предават в родовата памет. Те ни помагат по-лесно да се докоснем до човека Васил, преди да стане героят Левски. Той също като нас е бил малко дете, бил е палаво дете. Обичал е да играе с приятелите си. Пораствайки, баща му се разболява и той е трябвало по-рано да стане мъж. Той не се е преклонявал пред неправдите, които вижда", разказа в "България сутрин" наследничката на Левски - Яна Ангелова.

Брат ѝ - Михаил Ангелов, сподели, че изпитват гордост заради Апостола.

"За нас е важно да живеем достойно и това, което е било най-важно за него, да не си затваря очите за несправедливостта, която е забелязвал. И ние да постъпваме по същия начин. Историите, които са от родовата памет, ни дават възможност да погледнем и в неговото семейство. В известния със справедливостта си баща", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Яна Ангелова е отговорност да се следват неговите завети както за достоен живот, така и да бъдем честни и отговорни.

"Радваме се, когато нашите добри историци открият нещо ново, защото населението ни е търсещо. То се радва, когато нещо подобно се появи. Това е още стъпка, която ни приближава към това какъв човек е бил", категоричен е Михаил Ангелов.

По думите на сестра му децата се вълнуват от Левски и искат да научат истории, които не се разказват в учебниците.

"Много често децата питат той какво дете е бил, имал ли е домашен любимец, имал ли е любима. По-големите питат за залавянето му. Изключително много е вярвал както в себе си, така и в българите. Много българи следват неговите завети, със сигурност би се гордял с това, че живеем в свободна държава и можем свободно да се изразяваме", признава тя.

"Важен е начинът, по който той е можел да говори с хората, да чува идеите им и да ги надгражда, той е вярвал в силата на българина. 18 и 19 февруари са дни за допълнителен размисъл, водим разговори с хората около нас - било то срещи с деца, било с хора, които познаваме. Но все още има хора, които всяват страх около нас", допълни Михаил.

Гледайте целия разговор във видеото.