Деца и родители се докоснаха до делото на Васил Левски, поднесоха венци и цветя

Отбелязваме 151 години от гибелта на Апостола на свободата

18.02.2024 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски! На 18 февруари 1873-та Левски е обесен в покрайнините на София близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 година. Годишнината ще бъде отбелязана с много събития днес и утре .

В деня на гибелта на Апостола на свободата Военноисторическият музей отвори вратите си, за да запознае най-малките с делото на Васил Левски.

"Имаха възможност да дешифрират послания на Левски и да видят едно оригинално писмо на Левски, да видят чрез специални способи какво е искал да каже Апостола в него", обясни уредникът в Национален военноисторически музей Славея Сурчева.

"Той е нашият национален герой, той се е борил с турците и е умрял за нашата свобода", знае Магдалина Костова, която е само на 4г.

"И е писал с лимонова киселина, за да не се види на листа какво е писал. Той не искал да ги разберат и те могат да се разкрият с топлина и светлина", добавя 9-годишната Катрин.

В музея се намира и най-голямата колекция от лични вещи на Апостола на Свободата, сред тях са купата, от която  е пиел вода и си е промивал раните, както и пистолет.

"При нас се съхранява неговият личен револвер, с който е бил неотлъчно в последните години от своя живот. Възможно е да предположим, че именно с този револвер е заклевал своите сподвижници. При реставрационни дейности нашите колеги от музея успяват да отворят кръстче в задната му част и вътре намират кичур коса. Оказва се, че малките коси също принадлежат на Васил Левски", уточни Славея Сурчева.

От рано сутринта хиляди граждани и гости на София поднесоха цвета пред паметника на Апостола.

"Трябва да уважаваме първо историята си, паметниците си, особено Васил Левски, който е най-чистият и свят наш герой и от уважение идваме да почетем тази дата", каза столичанин.

Утре пред паметника от Васил Левски в центъра на София от 18 ч. ще се проведе официалната възпоменателна церемония.  

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС