Кукери в Бургас играят с благотворителна кауза - този път помагат на 30-годишната Роси

Събраните средства ще подпомогнат лечението ѝ в чужбина

18.02.2024 | 14:20 Редактор: Вяра Димова

По традиция в края на месец февруари в бургаския квартал "Меден Рудник" се провеждат кукерски игри. Тази година те са с благотворителна цел, а инициативата е на Кукерската група "Козият рог". Събраните от тях средства ще бъдат дарени на 30-годишната Росица Владимирова, която се бори с тежко заболяване и има нужда от финансова помощ за лечение в чужбина.

Роси години наред е била част от кукерската група. Сега тя посреща кукерите на прага на дома си, а нейните приятели се обединяват да и помогнат в битката с тежко злокачествено заболяване. 

"От няколко години си правим благотворителни каузи. Тази година е за Росето, тя е от нашата група. Най-добре е да помогнем", смята Иван Василев.

"Нека бъдем добри! Да не се събираме само за каузи. На Роси операцията е платена, но не знаем какво предстои след това. Не мога да опиша това, което се случва, толкова добро има", коментира майката на Роси Янка Владимирова.

Според народните вярвания, чрез специални магически танци и страшни маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Таня е дошла от Англия, специално за кукерските игри.

"Тръпка е, ако няма тръпка няма да играеш", сподели тя.

"Вече 4-5 години го правим благотворително, за да можем да помогнем благотворително на хора, които имат нужда. И традицията е такава- да изгоним злото", обясни кукерът Христо Димитров.

Вижте повече в репортажа.