"Да, България" иска реформа на службите за сигурност след смъртта на Навални

"Страната ни трябва да засили отговора си срещу кроежите на Путин", посочват в позиция от движението

18.02.2024 | 12:09 Редактор: Вяра Димова

В позиция по повод смъртта на Алексей Навални от Националния съвет на "Да, България" посочват необходимостта  от прилагане на комплекс от политики за повишаване на съпротивителните способности на българските институции срещу заплахите от Кремъл.

"Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление. България трябва да засили отговора си срещу тези кроежи на всички равнища", смятат от партията.

"Налице е все по-остра нужда от реформа на службите за сигурност. Особено обезпокоителни са сигналите, че българските служби не оказват ефективно противодействие на руското влияние и проникване у нас, включително и в самите институции от сектор "Сигурност", добавят още от "Да, България" и призовават парламентът да започне разглеждането на законопроектите, "отнасящи се до нужните трансформации в сектора".

От формацията обръщат внимание и на ситуацията в Украйна.

"Успехът на Украйна е от жизнен национален интерес за страната ни. Време е да се ускорят усилията на нашите институции в изпълнение на съответните решения на парламента и от декларации да преминем към бързи действия. Очакваме Министерството на отбраната да отчете дейността си в тази насока пред Народното събрание", се казва още в позицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Ристьо е много притеснен. Когато Украйна загуби, няма да има грантове, а събраните от него през годините- чрез " честна и почтена" търговия с българските интереси, ще му бъдат отнети. Направо се прозълзих. Мравояда ще остане без " Америка за България". Сигнализирай за неуместен коментар