Областният управител каза как се пазят фигурите от Паметника на Съветската армия

Започват геоложки проучвания на терена под монумента

16.02.2024 | 11:55 Редактор: Елеонора Танева

Фигурите от Паметника на съветската армия ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство. Има два варианта как да се разположат те. Това съобщи областният управител на София Вяра Тодева. 

"Започваме и геоложките проучвания на терена и ако всичко е наред ще представим идеен проект с два варианта в Министерството на културата за одобрение. Крайното решение за поставянето им ще се вземе от съвета към културното министерство", поясни тя.

Постаментът, на който стояха фигурите, няма да бъде премахван докато не се вземе решение какво ще е бъдещето на околното пространство в Княжеската градина.

Областната управа е обжалвала и двете решения на Административния съд. Бъдещето на монумента ще бъде съобразено изцяло с решението на съда, при спазването на всички закони.

"Свалените фигури са в софийското село Лозен под охрана. Тодева още веднъж обясни, че не е необходимо те да бъдат на закрито, защото през всичките тези години са били навън. Предстои обявяване на обществена поръчка по ЗУТ за реставрацията на фигурите", каза още областният управител, цитирана от "24 часа".