Асен Василев: Ще осигурим 100% рентгеново сканиране на българо-турската граница

Трябва да работим заедно по предизвикателствата, които застрашават нашата сигурност, заяви Камерън

14.02.2024 | 17:36 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Ще осигурим 100% рентгеново сканиране на българо-турската граница

Министърът на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов запознаха министъра на външните работи на Великобритания лорд Дейвид Камерън с резултати от работата на митническите и граничните служители по предотвратяване на контрабандата на стоки и трафика на мигранти в контекста на сътрудничеството между България и Обединеното кралство. 

"Работим изключително добре с колегите във Великобритания. В момента сме пред финализиране на междуправителствено споразумение, с което да осигурим 100% сканиране с рентгенова апаратура на българо-турската граница", коментира Асен Василев. 

"Борбата с нелегалния трафик чрез малки лодки е сред основните линии на работа на МВР, в частност на ГД „Гранична полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Със съдействието на Агенция „Митници“ намерихме решение, на базата на което имаме възможност да установяваме и задържаме подобен вид плавателни средства, двигатели и оборудване", заяви Калин Стоянов.

"Трябва да работим заедно по предизвикателствата, които застрашават нашата сигурност и благоденствие, като например борбата с порочния свят на трафикантските групировки и нелегалната миграция - само с колективна решимост тези заплахи могат да бъдат преодолени", заяви министърът на външните работи на Великобритания.