Депутатите подхващат Националната детска болница и ветото върху НПК

Изслушват представители на институциите и на "Лукойл" за компенсиране на разходите за транспорт

14.02.2024 | 07:06 Редактор: Вяра Димова
Депутатите подхващат Националната детска болница и ветото върху НПК

Проектът за реализацията на Националната детска болница влиза за обсъждане в Народното събрание. Проектът се забави с около година и половина от заявеното от правителството.

В края на миналата година парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха проекторешение, с което възлагат на министъра на здравеопазването до 30 дни след приемането му да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на Национална детска болница.

След представянето му министърът се задължава да предоставя ежемесечно отчет в Народното събрание за напредъка по проекта.

Президентското вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс влиза за обсъждане от депутатите в правната комисия. Президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете, които възстановяват Пленума на Висшия съдебен съвет, който беше премахнат след промените в Конституцията, както и такива, които засягат правомощията главния прокурор. Неочаквано, ветото получи подкрепа от правосъдния министър, който обяви, че още в началото на годината е предложил алтернативни текстове.

А в комисията по енергетика депутатите ще изслушат представители на институциите и на "Лукойл България" за спазването на Закона за компенсиране на потребителите за разходите за транспорт.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)