Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ще успее ли скоро България да се сдобие с Национална детска болница?

През годините са правени множество опити, отбелязаха доц. Валери Велев и Полина Тодорова

16.01.2024 | 18:32 Редактор: Деси Николова

За детска болница ще чакаме поне още 4 години. Това стана ясно от доклад представен в парламента. През годините са правени множество опити. За Национална детска болница се говори от 1979 година. 

"Хубаво е, че започваме да говорим по-конкретно по този изключително важен въпрос. Това, което към момента беше обявено публично, всъщност е резюме на един голям и задълбочен анализ на Европейската инвестиционна банка. В това резюме стават ясни два варианта за бъдещата национална детска болница в нашата страна. Първият вариант е определен от тях за неоптимален и предвижда затваряне на почти всички специализирани педиатрични звена на територията на столицата, всичко да се обедини в националната болница, докато другият залага запазване на част от тези структури. Много по-важното е, че този втори модел чертае цялостна промяна в детското здравеопазване в България", заяви журналистът от Мedicalnews Полина Тодорова в студиото на предаването "Директно".

Един от основните проблеми пред създаването на детска болница е намирането на кадри, които да работят в нея.

"В крайна сметка вторият вариант, който ни е предложен, е много по-добрият вариант. Ние няма как да си позволим буквално механично да струпаме всички детски отделения на едно място и да решим, че това е новата детска болница. Имаме профилирани детски отделения, които са много малко. Това са хората, които трябва да работят в бъдещата Национална детска болница", отбеляза доц. Валери Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.