"БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ": БНБ показа еврото, с което ще сменим лева

Започва тестово сечене на монети

13.02.2024 | 17:05 Редактор: Елеонора Танева

Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през м. януари т.г. нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

Предстоящите стъпки включват:

• Изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

• Пристъпване към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

• Емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

Задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите, са:

- изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз;

- изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“ като обозначение на емитиращата държава;

- за българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан последователно по гурта, като на едната половина е изписано "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са:

- изписване на кирилица на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка“ на монетата от 1 евроцент и „стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;

- изписване на годината на въвеждане на еврото в България „2025“.

Снимки: БГНЕС, БНБ


5
1 rate up comment rate down comment 2
До питам
преди 2 месеца
Урсуляк ще викаш на майка си на вълната , разбра ли ме ? Хайде кораба майка и за мама раша айде. Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 4
Иван Петров
преди 2 месеца
Така както са направили 1 и 2 лева на евро, ще има доста излъгани бабички по селата, които не довиждат и ще им връщат левчета за евро. И пореден цирк - това евроцентове ли са или стотинки що за надписи. И защо преходния срок е само 1 месец - отиваш в банката и понеже са много заети изтърваш срока. На 100 лева монети комисионна 6 лева да ги броят, 7 лева да ги внесеш. ТАКА ВИ СЕ ПАДА ОВЦЕ :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
15 rate up comment rate down comment 5
Питам
преди 2 месеца
Кой заповяда от 2025 г. България да въведе еврото и как избират дизайн на монети преди решение от ЕС? Значи е предварително решено " отгоре", а тук се играе цирк, че Урсуляка не е заповядал на ратаите си от сглобката. Всъщност с Просто К. се разбраха, че Урсуляк ще уреди нещата под масата. Дано Бог да ни пази от еврото! Да пишеш "Бог" върху монета и банкнота определено е еманация на евроатлантическите " ценности" , защото все пак келепирът е най- висшата евроатлантическа " ценност" . Нали? Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 4
ugar
преди 2 месеца
Вие господа сте мръсно под ноктите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
бг смешки 2
преди 2 месеца
още не са го въвели и бързат с глупсотите ! ех нация от *** ! Сигнализирай за неуместен коментар