Не пуснаха на жълтите павета тракторите на протестиращите земеделци

Твърдят, че са били изолирани от разговорите с правителството

13.02.2024 | 13:44 Редактор: Деси Николова

Националният протест на земеделците вече приключи. С искания за оставка на земеделския министър и преразглеждане на вече подписания меморандум започна протестът на 26-те отцепили се браншови организации. Те твърдят, че са били изолирани от разговорите с правителството и така проблемите на техния бранш остават нечути.

"Това нещо, което се подписва, е едно хвърляне на прах в очите на работещите хора. Министър Вътев показа, че той разцепи целия бранш, не ни е канил на тези срещи", каза председателят на "Обединени животновъди" Бойко Синапов.

Основните упреци към властта са заради разделението на организациите в сектора и неравното субсидиране от страна на държавата.

"За да вземат едни пари зърнопроизводителите, те трябват да се вземат отнякъде - взимат от животновъди и от програми. Явно се води от максимата разделяй и владей, но показваме, че сме заедно", посочи Анастас Караджов.

Въпреки заканите на протестиращите, че този път действията им няма да бъдат мирни, полицията не допусна тракторите и техниката им да стигнат до прозорците на властта.

"Органите на реда се обаждаха и притесняваха хората, които идваха с техника. Ние не искаме да правим ексцесии", заяви още Синапов.

Двадесет точки в цялата страна също са под блокада и през днешния ден, а недоволстващите обещават да продължат с протестите, докато министър Вътев не подаде оставка.

Все още не е ясно дали протестиращите ще получат нова покана за среща с министерството. Те обаче заявиха, че ще приемат среща само с акад. Николай Денков, но в случай, че той лично ги покани

"Да ни покани господин Денков, да му връчим какво искаме и да видим дали можем да се разберем, да просъществува българското земеделие", призова председателят на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров.

"Това, което чувам днес и вчера като оставка на министър Вътев - това не е основа за преговори. Ако има някакви допълнителни искания, след като са видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим", отговори премиерът Денков.

Въпреки заканите на протестиращите, че този път действията им няма да бъдат мирни, полицията не допусна техниката им да стигне до прозорците на властта.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.