Адвокат за всеки: Безплатни правни услуги за столичани

Хората с ниски доходи научават как да защитят правата си

13.02.2024 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

В столицата отвори врати център за безплатни правни услуги. Там хората с ниски доходи, които трудно могат да си позволят да платят адвокатски хонорар, научават как да защитят правата си.

Според кмета на район "Красна поляна" - Димитър Петров, обхватът на хората, които имат нужда от безплатна правна помощ, е голям. 

"Наясно съм с проблемите на хората и смятам, че тази инициатива ще помогне за решаването на техните проблеми, тъй като обхватът на безплатната правна помощ е изключително голям и в тази връзка се отнася специално към домашното насилие. Смятам, че това е съществен проблем", коментира той.

Адвокат Бригита Костова е част от екипа за безплатна правна помощ и от години работи с жертви на домашно насилие. 

"За хората, които са пострадали от домашно насилие, навременната помощ е изключително важна. Идеята е много добра и се надявам скоро да станем достъпни във всеки район и да помагаме по всякакъв начин", сподели юристът.

Председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев заяви, че е необходимо такъв тип центрове да се създадат във всеки район на София, за да може правната помощ да е по-близо до хората. Обсъжда се вариант за създаване на Мобилен регионален център за консултиране, чрез който правната помощ да се предоставя на място във всички райони на София.

Вижте повече в репортажа.