Младите хора в България не искат шеф на главата, предпочитат свой бизнес

"Страната ни стратегически се позиционира като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции", каза министър Стойчева

12.02.2024 | 14:57 Редактор: Вяра Димова
Младите хора в България не искат шеф на главата, предпочитат свой бизнес

България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес, според последните данни на "Евробарометър".

"У нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в биотехнологиите. Министерството на иновациите и растежа съдейства за сътрудничеството на иновационната екосистема с академичния сектор", заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Това стана по време на дискусия за развитието на иновационната екосистема в България, организирана по инициатива на Министерството на иновациите и растежа.

Целта на форума е да представи и добри практики и опит от Финландия за развитие и внедряване на иновациите и техния принос към икономическия растеж. Министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи за подобряване на средата за стартъпи, за насърчаване на инвестициите в научни разработки и в създаването на иновативни продукти.

"Иновациите са хоризонтална дейност - обхващат редица сектори и ни обединяват. Чрез иновациите можем да направим промяна - днес и за бъдещите поколения. Иновационната екосистема в България, с нейната процъфтяваща стартъп култура, с акцент върху модела на "отворената иновация", който обединява всички заинтересовани страни, доказва силата на сътрудничеството и адаптивността", каза още тя и допълни, че България стратегически се позиционира като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции чрез иновации.

"Министерството на иновациите и растежа създава регионални и стратегически партньорства. Сигурни сме, че това е правилният път. Чрез създаването на партньорства, обмяната на опит и идеи можем да покажем нашия потенциал, че имаме, визията за България, че можем да бъдем център на Балканите и Югоизточна Европа за иновации", категорична е Стойчева.

Снимка: Пресцентър на Министерството на иновациите и растежа