България прави по-добри пици от Италия, най-харесваната е "Маргарита"

В ЕС за година са поскъпнали с над 5%

09.02.2024 | 19:28 Редактор: Толя Стоянова

От моцарела до злато - в международния ден на пицата Bulgaria ON AIR ви разкрива тайната за приготвяне на класическото тестено изкушение. Пицата гали вкусовите рецептори на малки и големи от хилядолетия. Първоначално създадена като храна за бедни, днес е едно от най-популярните ястия. Моцарелата, доматеното пюре и босилекът са само част от задължителните съставки за вкусната италианска пица. Тайната обаче е в тестото. В кухнята на Лео Бианки първоначално екипът ни направи неаполитанска пица с моцарела. Той казва, че класическата пица е вечна, но тя трябва и да се развива.

"Аз съм много за класиката, ама защо да не се експериментира, да се модернизира. В България има страхотни пицари, даже тук могат да се намерят повече хубави пици, отколкото в Италия", каза Бианки.

Една от най-харесваните пици е "Маргарита". Пицата се пече точно две минути в пещ, загрята до 400 градуса.

От Евростат отчитат, че пицата в ЕС за година е поскъпнала с над 5%. Най-много в Унгария и Люксембург, а в България с 4 на сто. Въпреки това винаги ще си остане едно от най-популярните ястия в света, а въображението на готвачите стига до там, че в САЩ се предлага дори пица със злато.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Pixabay