Калин Стоянов: 69% е спадът на нелегалните опити за влизане в България от Турция

България успешно охранява външната граница на ЕС, каза той пред посланиците на държавите членки на Съюза

08.02.2024 | 14:33 Редактор: Вяра Димова
Калин Стоянов: 69% е спадът на нелегалните опити за влизане в България от Турция

Вътрешният министър и главният секретар на МВР участваха в среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз, Съединените американски щати и Кралство Великобритания, организирана от прокуратурата на Р. България. В рамките на формата министър Калин Стоянов подчерта, че в последните месеци Министерството на вътрешните работи е постигнало високи резултати по противодействие на нелегалната миграция.

"Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна, към 1 февруари отбелязваме спад с 69% на опитите за незаконно влизане на българо-турската граница", стана ясно от думите му. 

Стоянов коментира наблюдавания значителен спад на броя на нелегални мигранти, настанявани в специалните домове за временно настаняване на чужденци и категорично увери дипломатическите представители, че България успешно охранява външната граница на ЕС. Той подчерта също, че намаляването на пътнотранспортния травматизъм остава приоритет в работата на МВР.

Българските правоохранителни институции са стабилен и сигурен партньор, увери главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Той благодари на посланиците за подкрепата им за приемането на България в Шенгенското пространство. Пред посланиците и представители на дипломатическите мисии и.ф. главният прокурор на България Борислав Сарафов представи приоритетите на прокуратурата в наказателната политика, свързани с противодействието на трансграничната организирана престъпност, корупцията и тероризма.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)