МОН предлага учениците да могат да отсъстват по семейни причини до 15 дни

Промените в наредбата вече са публикувани за обществено обсъждане

02.02.2024 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова
МОН предлага учениците да могат да отсъстват по семейни причини до 15 дни

Министерството на образованието и науката предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител.

Промените в наредбата за приобщаващо образование вече са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и до 5-и март всеки може да даде предложения по тях. Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест на директора на училището.

В момента учениците имат право да отсъстват от училище до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител, както и до 7 учебни дни с предварително разрешение на директора на училището въз основа на заявление от родителя.

С промените се дава възможност на родителя самостоятелно да вземе решение по отношение на отсъствията на своето дете от училище в случай на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и други. Предвижда се това да се случва в уведомителен режим чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора, информира БГНЕС.

Промяна е предложена след проведен диалог и срещи с всички заинтересовани страни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR