Грипът превзема още територии: Област Добрич обяви епидемия

Маските са задължителни, когато болен контактува със здрави

02.02.2024 | 15:13 Редактор: Деси Николова
Грипът превзема още територии: Област Добрич обяви епидемия

На 01.02.2024 г. е проведено второ заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ с цел оценка на ситуацията в област Добрич по отношение разпространението на Грип и ОРЗ.

През четвъртата седмица на 2024 г. в гр. Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ). В три от възрастовите групи са достигнати епидемични стойности. По данни на РУО-Добрич от учебни занятия отсъстват около 15% от учениците в учебните заведения в областта.

След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич за срок от 05.02.2024 г. до 12.02.2024 г. включително.

Разпоредени са следните временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич срещу разпространението на грип и ОРЗ за срок от 05.02.2024 г. до 12.02.2024 г. включително, както следва:

  • Преустановяване на  плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
  • Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
  • Преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения  се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.
  • Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала.
  • Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията в детските заведения и училищата. 

РЗИ - Добрич  препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат в къщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR