България официално разполага с първата си въздушна линейка

Кацна потеглилият вчера от Италия медицински хеликоптер

01.02.2024 | 14:40 Редактор: Тодор Петров

Пристигна първият от общо шестте медицински хеликоптера, с които страната ни ще разполага. Първата българска въздушна линейка излeтя от Италия вчера и кацна на авиобазата на "Гранична полиция" на летище София. Това се случва ден след първата донорска ситуация за годината у нас. Медицинският е закупен с европейско финансиране и вече има обучени български пилоти, които ще летят с него.  

Очаква се той да покрива територията на Западна България. Засега ще изпълнява полети в светлата част на денонощието при ясно и слънчево време.

От средата и до края на годината поетапно в страната ни ще пристигнат още два хеликоптера в България. До 2026 г. страната ни трябва да разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне две въздушни линейки. С летателни площадки в 20 болници.

Първата лицензирана е в столичната болница "Света Анна". Останалите се изграждат поетапно. Във въздушната спешна помощ ще работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машините ще има и медицински лица, които вече преминават необходимите обучения.

Утре ще бъде официалното откриване на първата въздушна линейка в България. На церемонията ще присъстват премиерът Денков и здравният министър Хинков. Хеликоптерът ще помага при инциденти, ще транспортира пациенти, ще съдейства при донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване, кръв, лекарства и апаратура. Разходите се поемат от държавата.

Вижте повече в репортажа  на Теодора Георгиева.