От 1 юли влиза в сила таванът на цените на онколекарствата по НЗОК

Решението беше взето почти единодушно от депутатите, но имаше и спорове

31.01.2024 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Народните представители обсъдиха нова формула за изчисляване на максималната стойност, която НЗОК може да плаща за едно онколекарство.

От 1 юли се слага таван на онколекарствата. Решението беше взето почти единодушно от депутатите в пленарната зала. Механзимът е следният: здравната каса ще заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, провеждаща обществените поръчки, която стойност е не по-висока от средната претеглена през последните шест месеца. Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще трябва да връщат тези пари на болниците.

Промените дават възможност районните здравноосигурителни каси да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно и с електронен подпис.

"Ако 50 болници са го купили на 5 лв., 50 други са го купили на 50 лв., а други на 500 лв., то ще остане пак нереално висока цена, без да се отчита тежестта", заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

"И да намалят цените, по които се заплащат лекарствата, търговците ще намерят начин да заобиколят и това ограничение", смята Маргарита Генчева от "Възраждане".

"Ако приемем най-ниската цена, това може да доведе до отказа от терапия на пациенти", каза Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС