Заспива гладен и се буди от студ: Историята на Александър, който живее в чакалня на гара

Мъжът е здравно неосигурен и не получава пенсия

28.01.2024 | 14:23 Редактор: Вяра Димова

От няколко дни бездомник живее в чакалнята на жп гарата в Горна Оряховица. 66-годишният Александър е трудно подвижен, преди години къщата му изгоряла  до основи и оттогава е без дом. Има глаукома и е неосигурен. Често заспива гладен и се събужда от студ.

"При баща ми, при родителите живях, а къщата е запалена. Изгоря, голяма грешка допуснах, като отидох и защитих един възрастен човек да не го бият и той дойде вечерта и запали къщата. Бях миньор, по мините работих, гледах прасета, но не съм си внасял осигуровки. Малко виждам с едното око, едното затворено, имам операция", сподели той.

В мразовитата нощ жп гарата в Търговище била заключена, затова Александър се качил на влака, за да търси подслон на друга гара.

"Докато дойде влакът за насам - станах и паднах на коловоза, схванах се и един човек дойде и ме вдигна и ме качи на влака. Имах телефон, но ми го откраднаха отдавна. Искаха да ме изпратят в Кризисния център, аз нямам такива пари да ме хранят", каза още Александър.

Той не може да бъде настанен в социално заведение, тъй като е без пенсия и няма кой да плати за него. В Общинския приют за бездомни хора в Горна Оряховица има едно свободно място. До момента не е подаден сигнал за него, но оттам заявиха, че имат готовност да го приемат.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа