Скандалът с имота на ул. "Чаталджа" - Лорер и Асен Василев обясниха казуса

Как е станало прехвърлянето и как цената му "хвръква" при препродажбата?

26.01.2024 | 18:45 Редактор: Деси Николова

Имотът на столичната улица "Чаталджа" и сделките с него продължават да пораждат искри и въпроси. Как е станало прехвърлянето и как цената му "хвръква" при препродажбата. Главни действащи лица са Асен Василев и Даниел Лорер. От кулоарите на парламента и двамата бяха категорични, че няма нищо нередно.

Според разследване на Bird.bg бивша фирма на финансовия министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева. Собствеността на финансиста бива спасена след сключването на имотна сделка. Купува имоти на ул. "Чаталджа". Взима малко над 1 милион евро. Следва ремонт. 

Години по-късно препродава, но вече за близо 3 млн. лева, а в станалият печално известен имот на "Чаталджа" влиза Станислава Арнаудова. Тя дистрибутира продажба на винетки срещу комисионна от 7%. Арнаудова е сключила сделка и с бившия министър на иновациите Даниел Лорер. Оказва се, че той също има апартамент в тази сграда и също го препродава. 

"Категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да било политическа облага след продажбата на имота ми на ул. "Чаталджа", защото купувачът на къщата продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него. Лично аз обаче не бях сигурен дали искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро", каза Лорер.

Така и не става ясно какъв е този ремонт, който толкова е оскъпил имота. 

"Не съм живял на този адрес. Това е фалшива новина. От 2021 г. не съм собственик на тази фирма, продадена е къщата през брокер", заяви министърът на финансите Асен Василев.

А според партньорите в управлението Асен Василев бил жертва. 

"Нищо не ме притеснява, виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства и след това на колеги, които го тиражират и въртят в собственост на олигарси медии", заяви Делян Пеевски.

"Направих необходимото да попитам Кирил Петков, Атанас Атанасов, Асен Василев и Лорер, те ме увериха, че абсолютно нищо няма, което да ме притеснява", каза Бойко Борисов.

И Лорер, и Василев се заканиха да съдят сайта, който е разпространил информацията. Междувременно КПКОНПИ вече проверява случая.

Вижте повече в репортажа.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Горките
преди 2 месеца
Всеки път, когото ги хванат в далавера, няма нищо нередно и са жертви. Сигнализирай за неуместен коментар